Historia firmy


1869
Gustaw Goelitz w wieku 24 lat uruchamia rodzinną firmę pod swoim nazwiskiem w miejscowości Belleville, w stanie Illinois. Firma rozpoczyna produkcję słodyczy, z którą rodzina wiąże przyszłość na długie lata. Założyciel firmy ukazany jest na zdjęciu, na pierwszym planie, z nogą na beczce.


1894
Synowie Gustawa kontynuują rodzinną tradycję produkcji słodyczy.


1898
Kolejne pokolenie rodziny Goelitz'ów specializuje się w produkcji takich słodyczy jak "Candy Corn" oraz "Royal Buttercream".


1940s
Podczas Drugiej Wojny Światowej racjonowanie cukru znacznie ograniczyło produkcję. Pomimo tego, firmie udaje się wprowadzić absolutną nowość na rynek - wafle miętowe. Produkcja słodyczy utrzymywała rodzinę Goelitz'ów podczas Dwóch Wojen Światowych.


1960s
Trzecie oraz czwarte pokolenie rodziny Gustawa Goelitz'a produkuje słodycze w formie plastrów mandarynki, pikantnych dropsów oraz cukierków o nazwie Jelly Beans.


1965
Istotna poprawa smaku nastąpiła w wyniku umieszczenia pysznego wypełnienia we wnętrzu Mini Jelly Beans.


1966
Jelly Beans produkowane przez Goelitz'a zwróciły uwagę gubernatora Kalifornii, Ronalda Reagan'a. "Nie zwykliśmy rozpoczynać zebrania lub podejmować decyzji bez poczęstowania wszystkich słodyczmi Jelly Beans", napisał w liście do firmy w 1973 roku.


1973
Chocolate Dutch Mints® zostały po raz pierwszy wprowadzone na rynek. Kremowo-miętowe nadzienie pokryte jest ciemną czekoladą i wykończone chrupiącą, słodką łupiną. Ta forma produktu przeszła do historii.


1976
Nowatorska receptura produkcji Mini Jelly Beans dała początek takim smakom jak: Smak Piwa Korzennego, Zielonego Jabłka, Lukrecji, Cream Soda, Cytryny, Mandarynki, Bardzo Wiśniowego oraz Winogronowego. Smaki te pozostają nadal bardzo popularne.


1980s
Firma kontynuuje prace nad rozwojem jednych z najbardziej popularnych słodyczy na świecie pod nazwą Jelly Belly. Powstaje coraz więcej nowych smaków na niespotykaną dotąd skalę.


1980
Świat odkrywa, że Prezydent Ronald Reagan lubi jeść fasolki Jelly Belly. Około 3,5 tony tych cukierków zostaje wysłanych do Waszyngtonu, na inauguracje jego prezydentury w 1981 roku.


1981-1988
"Można powiedzieć wiele o charakterze osoby, która wybiera fasolki tylko jednego koloru, lub bierze różne całymi garściami". - Prezydent Reagan o cukierkach Jelly Belly.


1983
Pan Jelly Belly - urocza maskotka po raz pierwszy pojawia się publicznie, natychmiast rozkochując w sobie ludzi.


1986
Nowa siedziba firmy powstaje w Fairfield, w stanie Kalifornia. Wkrótce po otwarciu fani Jelly Belly mogli rozpocząć zwiedzanie fabryki w ramach organizowanych bezpłatnych wycieczek.


1989
Wprowadzono nowy smak fasolek Jelly Belly - Popcorn Maślany, jako pierwszy na świecie smak "słony" wśród słodyczy. Po dziś dzień zaliczany jest do najbardziej popularnych smaków.


1993
Jelly Belly wprowadziło kwaśne smaki swoich cukierków, co było w tym czasie nowością wśród słodyczy. Od tego czasu pozostają one bardzo popularne.


1996
Wyraźne potwierdzenie dobrego smaku – nazwą Jelly Belly są pieczętowane wszystkie fasolki.


2000
Pomysł na Wszystkie Smaki Fasolek Bertie Bott'sa® zainspirowany sagą o czarodzieju Harry Potterze został urzeczywistniony przez producenta Jelly Belly poprzez wyprodukowanie tak szalonych smaków jak brud, bekon czy szpinak.


2001
Pojawia się kolejna możliwość zwiedzania placówki Jelly Belly w innej części kraju, tym razem w Pleasant Prairie, w stanie Wisconsin. Poruszająca się wewnątrz budynku kolejka zabiera fanów na przejażdżkę, aby mogli sami odkryć co zabawnego i interesującego kryje się pod marką Jelly Belly.


2001
Czwarte Pokolenie rodziny Goelitz kontynuuje produkcję ponad 100 rodzajów wyśmienitych słodyczy pod nową nazwą firmy Jelly Belly Candy Company.


2005
Debiut fasolek Sport Beans®. Specjalna formuła która pomaga sportowcom utrzymać odpowiedni poziom węglowodanów podczas zwiększonego wysiłku fizycznego.


2010
Jelly Belly Jelly Bean Chocolate Dips® to pierwsze na świecie fasolki w czekoladowej polewie, wprowadzone w sześciu smakach: Bardzo Wiśniowy, Pomarańcza, Truskawka, Kokos, Malina oraz Mięta.